Nākamais eksāmens – Latvijas valstsvienība tiksies ar PČ sen neuzvarēto Franciju

Otro spēli 2024. gada pasaules čempionātā šodien aizvadīs Latvijas valstsvienība, kas plkst. 17:20 tiksies ar Francijas hokejistiem. Abām izlasēm šis būs otrais mačs divu dienu laikā. Spēles tiešraide kanālā LTV7.

Latvijas izlase vakar smagā cīņā papildlaikā ar 5:4 pārspēja B apakšgrupas pastarīti Poliju. Uzvarētāju sastāvā ar diviem vārtiem un rezultatīvu piespēli izcēlās kapteinis Kaspars Daugaviņš. Tāpat pa reizei precīzi bija arī Roberts Mamčics, Rodrigo Ābols un Rihards Bukarts. Latvijas valstsvienības vārtus mačā pret Poliju sargāja Elvis Merzļikins, kurš atvairīja vien 18 no 22 (81,82%) pretinieku metieniem.

Tikmēr Francijas hokejisti vakar dienas agrajā spēlē ar 1:3 piekāpās Kazahstānai. Enzo Kantagallo jau otrajā minūtē izvirzīja frančus vadībā, bet mača turpinājumā kazahi iemeta trīs bezatbildes ripas un nokārtoja uzvaru. Kazahstānas izlase otros vārtus iemeta vairākumā, bet trešo ripu – mazākumā. Sebastjans Ilonens Francijas valstsvienības vārtos tika galā ar 21 no 24 (87,50%) metieniem.

Francijas izlasei apdrošināšanas problēmu dēļ šogad pasaules čempionātā nevar palīdzēt Merzļikina komandas biedrs Aleksandrs Teksjē, kurš šosezon Kolumbusas “Blue Jackets” rindās 78 spēlēs sakrāja 30 (12+18) punktus un aizvadīja savu rezultatīvāko sezonu NHL karjerā, taču Francijas valstsvienības sastāvā ir atrodams viens NHL hokejists. Tas ir 39 gadus vecais Pjērs Eduārs Belemārs, kurš Sietlas “Kraken” sastāvā šosezon 40 mačos nopelnīja septiņus (4+3) punktus. Belmārs NHL aizvadījis pēdējās desmit sezonas. Pieredzējušais uzbrucējs NHL regulārajā čempionātā piedalījies 700 spēles, kurās guvis 64 vārtus un atdevis 74 rezultatīvas piespēles.

Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) rezultatīvu sezonu šosezon aizvadīja Stefans Da Kosta, kurš Jekaterinburgas “Avtomobilist” rindās 60 mačos savāca 54 (18+36) punktus. Šveicē, spēlējot “Lausanne” rindās kopā ar latviešiem Ivaru Punnenovu un Ronaldu Ķēniņu, rezultatīvāko sezonu savā karjerā aizvadīja Tims Bozons – 51 spēlē 28 (16+12) punkti. Čehijas Ekstralīgā veiksmīgu sezonu aizvadīja Žordāns Perē (50 mačos 10+9) un aizsargs Johans Ovitu (35 spēlēs 4+12). Abi hokejisti spēlēja kopā ar latviešiem – Perē bija Ralfa Freiberga komandas biedrs Hradeckrāloves “Mountfield” rindās, bet Ovitu kopā ar brāļiem Robertu un Rihardu Bukartiem pārstāvēja Vitkovices “Ridera”.

Latvijas izlase pret Franciju pasaules čempionātos nav spēlējusi ļoti sen. Abas izlases līdz šim pēdējo reizi tikās 2015. gadā Prāgā. Toreiz Latvijas valstsvienība dramatiskā mačā piedzīvoja zaudējumu bullīšos ar 2:3. Pamatlaika pēdējās sekundēs pēc Kristapa Sotnieka kļūdas Latvijas izlasi no zaudējuma un izkrišanas no elites divīzijas glāba Edgars Masaļskis, kurš apturēja Žiljēna Derosjē izgājienu. Latvijas valstsvienības sastāvā toreiz ar vārtiem un rezultatīvu piespēli izcēlās Daugaviņš un Guntis Galviņš. Abos vārtu guvumos asistēja Lauris Dārziņš. Tikmēr uzvarētāju rindās pamatlaikā precīzi bija Stefans Da Kosta un Saša Treijs, bet izšķirošo bullīti realizēja Derosjē.

Līdz šim pēdējo reizi Latvijas izlase pārspējusi Franciju pasaules čempionātos tālajā 2013. gadā, kad svinēja panākumu ar 3:1. Uzvarētāju sastāvā ar vārtiem un divām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Jānis Sprukts, bet pie diviem (1+1) punktiem tika Mārtiņš Cipulis. Tāpat vārtus guva arī Dārziņš. Franču sastāvā vienīgos reizi izcēlās Derosjē. Latvijas valstsvienības vārtus sargāja Kristers Gudļevskis, kurš atvairīja 29 no 30 (96,67%) metieniem.

Abas izlases savā starpā iepriekšējo reizi oficiālos mačos tikās 2021. gadā Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā. Latvijas valstsvienība toreiz svinēja panākumu ar 2:1. Mūsējo labā vārtus guva Rihards Bukarts un Miks Indrašis. Savukārt pretinieku rindās vienīgo reizi precīzs bija Stefans Da Kosta. Latvijas izlases vārtus toreiz sargāja Punnenovs, kurš tika galā ar 29 no 30 (96,67%) metieniem.

PČ 2024 aktualitātes

Pasaules čempionāta jaunumi

Latvijas izlases jaunumi

Turnīra tabula

Spēļu kalendārs

Latvijas izlases intervijas

Latvijas izlases sastāvs

Francijas izlases sastāvs

Autors: Rainers Rogs

  • 5/5
    Bonuss
    ATGŪSTI 20€ NO SAVAS PIRMĀS LIKMES! 100% IEPAZĪŠANĀS ATMAKSA
  • 5/5
    Bonuss
    CASHBACK LĪDZ 100 EUR
  • 5/5
    Bonuss
    SAŅEM LĪDZ 50 EUR BEZRISKA LIKMES!
Komentāri (0)