Blogs

2023. gada pasaules hokeja čempionāta A grupas apskats

ASV un Somijas hokeja izlases, hokejazinas.com

ASV un Somijas hokeja izlases | Foto: IIHF

Jau šodien Somijas pilsētā Tamperē un Latvijas galvaspilsētā Rīgā sāksies 2023. gada pasaules hokeja čempionāts. Turnīra pirmajā dienā uz laukuma redzēsim Somijas valstsvienību, kas pagājušajā gadā izcīnīja zelta medaļas. Tāpat, A grupā varēsim vērot ASV, Zviedrijas, Vācijas, Dānijas, Francijas, Austrijas un Ungārijas valstsvienības. Kuras izlases būs galvenās favorītes cīņā par uzvaru A apakšgrupā? Uz ko gaidāmajā turnīrā var cerēt vadošās izlases un kuras komandas cīnīsies par vietas saglabāšanu elites divīzijā?

 

Somija

Pagājušā gada pasaules čempioni jau iepriekšējos turnīros pierādījuši, ka hokejs ir komandas spēle, un iespējams izcīnīt zelta medaļas arī bez īpaši zvaigžņota sastāva. Šogad gan mājinieki sapulcinājuši spēcīgu vienību. Uzbrukumā mājinieki galveno uzsvaru noteikti liks uz Mikko Rantanenu, kurš pagājušogad palīdzēja Kolorado “Avalanche” izcīnīt Stenlija kausu, kā arī šogad izcēlās ar 55 vārtu guvumiem. Pretinieku zonā noteikti palīdzēs Kasperi Kapanena un Kāpo Kako ātrums, bet vēl no NHL palīgā ieradies pieredzes bagātais uzbrucējs Joels Armija. Sastāva dziļumu cementēs rezultatīvie eiropieši Tēmu Hartikainens, Ahti Oksanens un Anti Suomela. Tāpat, somi joprojām paļausies uz veterāna Matko Antilas pieredzi un augumu. 

Arī aizsardzībā pietiek pieredzes – divkārtējais Stenlija kausa čempions Olī Māta būs komandas galvenais aizsardzības balsts. Tāpat, mājinieki varēs rēķināties ar Mikko Lehtonena rezultatīvo spēli un Villes Pokas atzīstamo sniegumu abos laukuma galos. Jādomā, ka vārtos pirmo vijoli turpinās spēlēt Jussi Olkinoura, kurš pagājušā gada turnīrā uzvarēja visas astoņas spēles, kurās piedalījās, un kļuva par galveno komandas varoni. Ja Olkinouram neizdosies turpināt lielisko sniegumu izlasē, Emīls Larmi būs gatavs viņu aizvietot – vārtsargs aizvadījis fenomenālu sezonu Zviedrijā.

Prognoze: Somi ir viennozīmīgi turnīra favorīti. Šī izlase ir sapulcinājusi spēcīgāku sastāvu, nekā pagājušogad, kad izcīnīja zelta medaļas. Ja somi neierindosies grupas augšgalā, vai arī neiekļūs pusfinālā, tas būs grandiozs pārsteigums.

“Betsafe” prognoze: 1. vieta grupā. Uzvara apakšgrupā – 1,82.

Somijas hokeja līdzjutēji, Hokejazinas.com
Somijas hokeja līdzjutēji | FOTO: LHF/Edijs Pālens

 

ASV

ASV valstsvienība uz Tamperi vedīs ierasti nepieredzējušu sastāvu – komandas vidējais vecums ir vien 24,5 gadi. Uzbrukuma līderis šajā izlasē noteikti būs Bufalo “Sabres” hokejists Alekss Taks, kurš šosezon izcēlās ar 79 punktiem. Tāpat, lielas lietas amerikāņi sagaida no Konora Gārlanda, kurš 2021. gada turnīrā izcēlās ar 13 punktiem un palīdzēja izlasei izcīnīt bronzas medaļas. Jādomā, ka lielisku turnīru aizvadīs žiglais uzbrucējs Maikls Eisimonts, kā arī ASV koledžu hokeja līgas (NCAA) zvaigzne Katers Gotjē. Skaidrs, ka šai komandai trūkst pieredzes, taču šajā kategorijā noteikti palīdzēs divkārtējais Stenlija kausa čempions Niks Bonino.

Aizsardzības līnijā gan amerikāņiem varētu rasties problēmas. Pirmo vairākumu, visdrīzāk, diriģēs 19 gadus vecais Leins Hatsons – talantīgais aizsargs aizvadīja lielisku sezonu NCAA. Domājams, ka lielu spēles laiku saņems aizsargs Niks Perbikss, kurš lielāko daļu sezonas spēlēja vienā pārī ar Tampabejas “Lightning” līderi Viktoru Hedmanu. Pieredzes un zvaigžņu šai izlasei tomēr trūkst. Vārtos ASV izlasei nāksies paļauties uz Keisija Desmita sniegumu. Ja Desmitam neizdosies parādīt labāko spēli, viņa vietā stāsies Kels Pītersens, kurš aizvadīja atzīstamu 2021. gada turnīru, taču šajā sezonā izcēlās ar pavisam neveiksmīgu sniegumu un zaudēja pozīciju Losandželosas “Kings” klubā.

Prognoze: ASV izlase tiks ceturtdaļfinālā, taču, iespējams, aizvadīs nepārliecinošu grupu turnīru. Sastāvs nav īpaši zvaigžņots un amerikāņiem noteikti jāuzmanās no Vācijas valstsvienības, kas var viņus atstāt ceturtajā vietā grupā. Cīnīties par medaļām šai izlasei būs sarežģīti, taču viss ir iespējams.

“Betsafe” prognoze: 3. vieta grupā. Uzvara apakšgrupā – 6,50.

 

 

Zviedrija

Zviedrijas izlase uz šo turnīru brauks ar sabalansētu uzbrukuma sastāvu. Galvenokārt, rezultatīvs sniegums tiek gaidīts no Detroitas “Red Wings” jaunajām zvaigznēm Lūkasa Reimonda un Jonatana Berggrena, kā arī pieredzējušā Jakoba Silfverberga. Paredzams, ka Karls Grundstrēms būs komandas līderis aizsardzības situācijās, taču rezultatīvs sniegums gaidāms no Amerikas hokeja līgas (AHL) līdera Aleksandra Nīlandera. Eiropā spēlējošie Andrē Petersons, Pārs Lindholms un Oskars Lindbergs palīdzēs stiprināt sastāva dziļumu. Kopumā uzbrukuma sastāvs uz citu izlašu fona ir spēcīgs.

Tradicionāli varenajā Zviedrijas aizsardzības līnijā šogad neredzēsim NHL zvaigznes, taču tā joprojām ir spēcīga. Gados jaunais Rasmuss Sandīns pēc maiņas uz Vašingtonas “Capitals” pierādīja, ka ir spējīgs spēlēt pirmo vijoli, gūstot 15 punktus 19 spēlēs. Tāpat, rezultatīvs sniegums gaidāms no Jonatana Pusasa un Henrika Tomernesa, kamēr savā zonā drošības sajūtu radīs Patriks Nemets, Kristians Folins un Lūkass Bengtsons. Vārtos gan zviedriem nav izteikta pirmā numura – visi trīs vārtsargi ir diezgan vienlīdzīgi. Pieredzes bagātais Larss Johansons, domājams, sāks turnīru, taču vien 20 gadus vecais Jespers Valstedts noteikti lūkos pārņemt pirmā vārtsarga pozīciju.

Prognoze: Zviedrija ieņems vienu no pirmajām divām pozīcijām grupā. Šī izlase ir sabalansēta un spēj cīnīties pret jebkuru pretinieku. Iespējams, šī nav talantīgākā Zviedrijas izlase, kādu esam redzējuši, taču spēlēt pret to būs ārkārtīgi sarežģīti.

“Betsafe” prognoze: 2. vieta grupā. Uzvara apakšgrupā – 3,00.

 

 

Vācija

Lai gan šajā turnīrā vāciešiem nepalīdzēs NHL zvaigznes Leons Draizaitls un Tims Štucle, uzbrukuma sastāvs joprojām ir pietiekami dziļš. Gados jaunais J.J. Peterka būs galvenais Vācijas izlases ierocis pretinieku zonā, bet viņam noteikti palīdzēs arī Niko Šturms un Dominiks Kahuns. Tāpat, dziļumu papildinās rezultatīvie Vācijas līgas uzbrucēji Marsels Nēbelss un Daniels Fišbuhs. Uzbrukuma virknējumu pienākumu sadale ir pavisam izteikta – pirmās divas maiņas veidos rezultātu, bet trešā un ceturtā radīs galvassāpes pretinieku līderiem.

Aizsardzības līnija šogad ir patiešām spēcīga. Izteikts līderis šajā izlasē būs Detroitas “Red Wings” zvaigzne Morics Zaiders. Rezultātu veidos arī rezultatīvāis AHL aizsargs Leons Gavanke, bet savā zonā palīdzēs Morics Millers, Leons Hitls un Kajs Vismans. Iepriekšējo sezonu Vācijas izlases pirmais numurs Matiass Nīderbergers, domājams, rūpēsies par Vācijas valstsvienības vārtu drošību. Nīderbergeram ir divi spēcīgi konkurenti, taču pieredze ir viņa galvenais ierocis.

Prognoze: Vācijas izlase noteikti cīnīsies par ceturtdaļfinālu. Vāciešu sastāvs ir daudz dziļāks, nekā Dānijas, vai Francijas. Iespējams, Vācija pacīnīsies par trešo vietu grupā ar ASV izlasi, kas šogad nav atvedusi īpaši spēcīgu sastāvu. Domājams, ka šī komanda iekļūs ceturtdaļfinālā – cits iznākums būtu uzskatāms par izgāšanos.

“Betsafe” prognoze: 4. vieta grupā. Uzvara apakšgrupā – 21,00.

Morics Seiders, hokejazinas.com
Morics Zaiders | Foto: Natalia Fedosenko, TASS/Getty Images

 

Dānija

Dānijas izlase uz čempionātu vedīs pieticīgu sastāvu. Valstsvienības līderis uzbrukumā noteikti būs rezultatīvais Vinipegas “Jets” uzbrucējs Nikolajs Īlerss, taču aiz viņa rodas zināmas problēmas. Pirmajās maiņās spēlēs Frederiks Storms, Patriks Rusels un Niklass Jensens, taču dziļuma šajā komandā trūkst. Veterāns Mikels Bodkers lūkos atstāt neveiksmīgo sezonu aiz muguras, taču gados jaunie Vācijas līgas uzbrucēji Kristians Vejse un Niklass Andersens centīsies nostiprināties starp izlases līderiem.

Aizsardzības līnijā trūkst zvaigžņu, taču tā radīs problēmas pretinieku uzbrucējiem. Olivers Lauridsens noteikti būs komandas līderis un bieži atradīsies uz ledus. Palīdzīgu roku sniegs arī Markuss Lauridsens, Matiass Lassens, Jespers Jensens Ābo un Anderss Krogsgārds. Šo komandu gan varētu pievilt vārtsargu līnija. Pirmais numurs, domājams, būs vien 22 gadus vecais Frederiks Dihovs, kurš šosezon aizvadījis vien 17 spēles Zviedrijas hokeja līgā. Arī rezervē nekā spīdoša dāņiem nav un gaidīt Karolīnas “Hurricanes” pamatvārtsargu Frederiku Andersenu nav jēgas – klubs jau iekļuvis konferences finālā.

Prognoze: Šīs izlases liktenis būs atkarīgs no līderu snieguma. Nikolajs Īlerss var dot iespēju pacīnīties katrā mačā, taču, ja pretinieki viņu veiksmīgi neitralizēs, radīsies problēmas ar vārtu gūšanu. Dānijas valstsvienība noteikti lūko iekļūt ceturtdaļfinālā, taču uzvarēt Vāciju nebūs viegli. Domājams, ka izlase paliks piektajā vietā grupā.

“Betsafe” prognoze: 5. vieta grupā. Uzvara apakšgrupā – 67,00.

 

 

Francija

Uzbrukumā vezumu nāksies vilkt Aleksandram Tesjē, kurš aizvadīja vienreizēju sezonu Šveices hokeja līgā, kā arī pieredzes bagātajiem Šarlam Bertrānam un Sašam Trejam. Pagājušā gada čempionātā debiju piedzīvoja jaunis uzbrucējs Luī Budons, kurš aizvadīja veiksmīgu sezonu NCAA līgā un lūkos pārnest rezultatīvo sniegumu arī uz pasaules čempionātu. Šveices hokeja līgā pozīciju šogad nostiprinājuši arī brāļi Tims un Kevins Bozoni, taču iepriekšējos čempionātos pienesums no abiem hokejistiem nav bijis pārāk iespaidīgs. Atliek vien noskaidrot, vai var izšaut kāds no Francijas līgas līderiem. Pagājušajā čempionātā debitējušais 22 gadus vecais Dilans Fabre noteikti lūkos turpināt šosezon sasniegto – 44 punkti 42 spēlēs Francijas līgā, kam 15 Play-off spēlēs uzbrucējs pievienoja 11 vārtus.

Aizsardzībā problēmas ir vēl lielākas. Hugo Galē būs šīs izlases līderis – to 25 gadus vecais aizsargs parādīja jau pagājušā gada turnīrā. Arī Somijas hokeja līgā Galē aizvadīja veiksmīgu sezonu. Savā zonā francūži paļausies uz Vincenta Llorkas un Žila Boska sniegumu, taču iegāzt varētu Tomass Tirī – hokejists Šveices augstākajā līgā nopelnīja vien četrus punktus un izcēlās ar negatīvu lietderības koeficientu “-30”, kas bija pārliecinoši sliktākais rezultāts visā līgā. Vārtos Francijai šogad nespēs palīdzēt iepriekšējā turnīra varonis Anrī-Korentins Bujse, kas nozīmē, ka nāksies paļauties uz Sebastianu Īlonenu, kurš nav aizvadījis īpaši veiksmīgu sezonu. To pašu gan nevar teikt par Kventinu Papijonu, taču viņš vēl nav aizvadījis nevienu maču pasaules čempionātā.

Prognoze: Francijas izlase šajā turnīrā spēlēs rezultatīvi. Uzbrukuma sastāvs ir talantīgs, taču trūkst aizsardzības un stabila vārtsarga. Ja kāds no ripu ķērājiem parādīs savu labāko spēli pret Vācijas un Dānijas izlasēm, ceturtdaļfināls ir pavisam iespējams, taču, visdrīzāk, šī komanda ierindosies sestajā pozīcijā A grupā.

“Betsafe” prognoze: 6. vieta grupā. Uzvara apakšgrupā – 201,00.

Marko Rossi, hokejazinas.com
Marko Rossi | Foto: NHL

 

Austrija

Austrijas izlasei būs sarežģīti iekļūt ceturtdaļfinālā, taču šogad uz turnīru tiek vests salīdzinoši spēcīgs sastāvs. Komandas līderis būs vien 21 gadu vecais Marko Rossi, kurš 53 AHL spēlēs izcēlās ar 51 rezultativitātes punktu. Tāpat, iespaidīgu rezultativitāti Šveices otrajā līgā šosezon rādījis Latvijas izlases uzbrucēja Toma Andersona maiņas biedrs Olivers Ahermans. Austrieši rezultaivitāti gaida arī no Zalcburgas trijnieka – Peters Šnaiders, Benjamins Nissners un Mario Hubers. Palīdzīgu roku sniegs arī pieredzes bagātais Tomass Rafls, taču šogad sastāvā neredzēsim viņa brāli Mihaelu Raflu, kurš pēc deviņām sezonām NHL šogad atgriezās Eiropā.

Aizsardzībā līderis būs vien 18 gadus vecais Dāvids Reinbahers, kurš aizvadījis fenomenālu sezonu Šveicē. Pārējais aizsardzības sastāvs ar talantu gan neizceļas. Savā zonā palīdzēs 22 gadus vecais Kilians Zindels, kurš aizvadīja lielisku 2022. gada pasaules čempionātu un šajā sezonā nostiprinājās Šveices augstākajā līgā. Domājams, ka par vārtu drošību būs atbildīgs Dāvids Kikerts. Lai gan pagājušajā čempionātā vārtsargs neizcīnīja nevienu uzvaru, viņš izcēlās ar labāku statistiku, nekā pieredzējušais Bernhards Štarkbaums. Jāpiemin, ka arī klubā labāku sezonu aizvadīja tieši Kikerts.

Prognoze: Austrijas izlase šajā turnīrā varētu pārsteigt hokeja līdzjutējus. Austrieši uz šo turnīru ved pietiekami daudz kvalitatīvu spēlētāju un cīnīsies par ceturtdaļfinālu. Jādomā, ka tomēr šī valstsvienība paliks aiz ceturtdaļfināla svītras, taču piektā vai sestā vieta ir pavisam reāls mērķis.

“Betsafe” prognoze: 7. vieta grupā. Uzvara apakšgrupā – 251,00.

 

 

Ungārija

Viennozīmīgi, Ungārijas izlase ir A grupas pastarīte. Noturēties elitē ungāriem nebūs viegli – Austrija, Francija un Dānija ir daudz spēcīgākas visās pozīcijās. Uzbrukumā šai komandai trūkst talantīgu hokejistu. Balazss Seboks un Vilmoss Gallo būs galvenie Ungārijas valstsvienības ieroči, taču ar to vien nepietiks, lai paliktu elitē. Rezultatīvu sniegumu nāksies rādīt ilggadējiem Ungārijas izlases hokejistiem Janosam Hari, Csnadam Erdeljam, Gergo Naģam un Istvanam Sofronam. Domājams, ka izšaut šajā turnīrā var arī Istvans Trebocs. Pārsteigumus gaidīt var arī no NCAA uzbrucēja Kristofa Papa. Vien 21 gadu vecais hokejists šosezon izcēlās ar 26 punktiem 38 spēlēs un lūkos rezultativitāti pārnest arī uz pasaules čempionātu.

Aizsardzībā jautājumu ir vairāk, nekā atbilžu. Lielākā daļa hokejistu ikdienā spēlē Ungārijas līgā un, domājams, nespēs stāties pretī spēcīgāku komandu līderiem. Galvenie balsti uz zilās līnijas ir Austrijas līgas aizsargi Milans Horvāts un Benss Stipsics. 20 gadus vecais Zetenijs Hadobass, kurš aizvadījis labu sezonu Zviedrijas U-20 līgā, būs viens no līderiem, kas jau izsaka diezgan daudz. Vārtos, šķiet, ungāri paļausies uz Bensu Balizsu, kuram ir zināma pieredze pirmās divīzijas pasaules čempionātos. Iespējams, ka veiksmīgas pārbaudes spēles aizvadījušais Dominiks Horvāts pārņems pirmā vārtsarga pozīciju. 22 gadus vecais ripu ķērājs klubā gan nospēlēja vien 13 spēles, kas varētu nākt par sliktu sarežģītajā turnīrā.

Prognoze: Ungārijas izlase, kas pēc sešu gadu pārtraukuma atkal spēlē Elites divīzijā, ātri vien nonāks atpakaļ pirmās divīzijas turnīrā. Pretinieku sastāvi ir pārāk spēcīgi un ungāru hokejistiem būtu jāizceļas ar neizmērojamiem varoņdarbiem, lai arī nākamgad atrastos 16 labāko izlašu starpā.

“Betsafe” prognoze: 8. vieta grupā. Uzvara apakšgrupā – 501,00.

  • 5/5
    Bonuss
    ATGŪSTI 20€ NO SAVAS PIRMĀS LIKMES! 100% IEPAZĪŠANĀS ATMAKSA
  • 5/5
    Bonuss
    CASHBACK LĪDZ 100 EUR
  • 5/5
    Bonuss
    SAŅEM LĪDZ 50 EUR BEZRISKA LIKMES!
Komentāri (0)